TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
Tótfalusi Kis Miklós halotti kártája

Tótfalusi Kis Miklós halotti kártája

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Nyomdászat Latin nyelv

Nyelv:

Magyar, Latin

Terjedelem:

109 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630513382

tartalom:

Tótfalusi Kis Miklós temetésére a kolozsvári református kollégium a kor szokásainak megfelelően "halotti kártát" adott ki, melyben barátai és tisztelői latin versekben emlékeztek meg az elhunyt életéről és érdemeiről. A kötet közli a kolozsvári Farkas utcai templomban ma is látható "kárta" egyetlen példányának hasonmását, valamint latin szövegét és magyar fordítását. Tolnai Gábor a "kárta" irodalomtörténeti elemzése mellett felidézi azokat a viharokat, amelyek Tótfalusi körül még a temetés idejére sem ültek el, a kicsinyeskedés és gyűlölködés légkörét, amely a plebejus származású társadalom- és művelődés-reformert körülvette. Haiman György tanulmánya a kártákkal, ezekkel az óriásnyomtatványokkal foglalkozik, amelyek a régi Erdély társadalmi életének sajátos kellékei voltak, s a régi magyar tipográfia, az ünnepi-alkalmi nyomtatványok érdekes emlékei. A "kárta" szövegét Jakó Zsigmond, verseit Tóth István és Weöres Sándor fordította magyar nyelvre. A latin szöveget Kulcsár Péter rendezte sajtó alá.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!