VALLÁS / Judaika kategória termékei
A leghosszabb évem

: A leghosszabb évem

Kiadás:

h. n., 1990

Kiadó:

IKVA Könyvkiadó Kft.

Kategóriák:

Judaika Második világháború Életrajz Antiszemitizmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

85 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637760008

tartalom:

˝Moshe Sanbar (azelőtt Sandberg) jómódú kecskeméti család fiaként született. Tizennyolc éves gimnazista, amikor 1944. március 19-én a németek megszállják az országot. Apját a Gestapo letartóztatja, és németországi koncentrációs táborba hurcolja, ahonnan többé nem tér haza. Anyját a kecskeméti zsidósággal együtt Auschwitzba hurcolják, gázkamrában hal meg. A fiatal Sandberg munkaszolgálatos lesz a magyar hadseregben. Egységét 1944. novemberében átadják a német hadseregnek. Dachauba viszik, innen kerül szenvedései színhelyére, a Mühldorf-Waldlager-i táborba. Amikor az amerikai csapatok 1945. áprilisában felszabadítják a túlélőket, Sandberg már szinte élőhalott. Visszatér Magyarországra, és felépülése után beiratkozik a budapesti Közgazdasági Egyetemre. Az ügynevezett Hagana-bevándorlással jut el Palesztinába, és azonnal jelentkezik önkéntesnek. Részt vesz az Izrael Állam megteremtéséért folyó harcokban, néhányszor meg is sebesül. 1953-ban a közgazdaságtan doktora lesz. 1951 és 1958 között a Társadalomkutató Intézetben dolgozik, és statisztikát tanul a Héber Egyetemen. 1958-ban a pénzügyminiszter gazdasági tanácsadója lesz. 1968-ban kinevezik az IDBI (Izraeli Iparfejlesztési Bank) helyettes elnökévé. Még ugyanebben az évben kereskedelmi és ipari miniszterhelyettes lesz. 1971-től 1976-ig a Bank of Israel vezetője. Kiemelkedő fontosságú közéleti tevékenységnek tekinti a Magyar Zsidók Világszövetségének valamint a Magyar-Izraeli Társaság elnöki feladatainak ellátását.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!