Vegyészmérnök-hallgatóink mérnöki szemléletének kialakításában és elsajátításában jelentős szerepe van a vegyipari géptan, a vegyipari műveletek, az általános és szervetlen kémiai technológia, a szerves vegyipari alapfolyamatok, a biomérnöki ismeretek, kémiai technológiai kibernetika, valamint ágazati technológiai tantárgyaknak, amelyekhez járulnak más tárgyak is. A technológiai tárgyak közül időrendben először az általános kémiai technológiát tanulják hallgatóink, s ezért mérnökképzésükhöz e tárgy meghatározó jelentőségű lehet. Ezt szeretnénk elősegíteni könyvünk megjelentetésével.
A műszaki kémia vagy kémiai technológia elnevezéssel megjelenő hazai és külföldi szakkönyvek tartalma igen változatos, s az enciklopédiai sorozatok kivételével a szerzők nem törekszenek, nem is törekedhetnek teljességre. Tankönyveikben általában az általuk oktatott tananyagot tárgyalják. Mi is ezt az utat követtük, a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnök-hallgatóinak általános kémiai technológia tárgyának alapján készítettük el munkánkat. Ezért az olvasó hiányolhat könyvünkben olyan fejezeteket e szakterületről, amelyek a műszaki kémia fontos részei, de Karunkon nem e tárgy keretében kerül sor oktatásukra.
Az ipari kémiai eljárások tárgyalásakor súlyt helyeztünk a technológiák energiaigényességére, környezeti hatásaira, az előállított termékekre, azok minőségére, egyes esetekben a hulladékok, melléktermékek újrafelhasználására. Követtük WARTHA VINCE, PFEIFER IGNÁC, VARGA JÓZSEF S az időközben elhunyt VAJTA LÁSZLÓ professzorok szemléletét. Fontos szempontnak tartottuk a gazdaságosság megítélését is, amelynek fontosságára KORACH MÓR a Bolognai Egyetemen „Vegyipari üzemtan” című előadásainak 1929–30. évi jegyzeteinek előszavában már így mutatott rá: „A legnagyobb különbség egy laboratóriumi és egy üzemi vegyi folyamat között az utóbbinál a költség döntő jelentőségéből áll. Egy laboratóriumi reakció sikerültnek mondható, ha a kívánt reakciótermékeket eredményezte, egy ipari reakció csak akkor mondható sikeresnek, ha jövedelmező. Más szóval a gyártási költség egy további változó, amely az üzemi folyamat többi, laboratóriumi változójához csatlakozik.”
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Kémia kategória termékei
Általános kémiai technológia (vegyészmérnök-hallgatók számára)
Szerző:
Czencz Mária Szebényi Imre Vajta László
Kiadás:
Budapest, 1989
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
382 p.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9631819027
tartalom:
leírás:
Gerince repedt.