Dr. Deák Gyula által vezetett szerzői közösség azt a célt tűzte maga elé, hogy beható ismertetést adjon a korszerű szerves vegyipar alapfolyamatairól, azok nagyüzemi megvalósításainak paramétereiről, berendezéseiről és szerkezeti anyagairól.
A könyv az alábbi alapfolyamatokat tárgyalja: nitrálás, szulfonálás, halogénezés, Friedel – Crafts reakciók, észteresítés, acilezés, hidrolízis, aminok előállítása, diazotálás és azokapcsolás, oxidáció, preparatív fotokémia, redukció, környezetvédelem, szerkezeti anyagok a vegyiparban. Az egyes fejezetek részletesen tárgyalják az érintett alapfolyamat kémiai alapjait, a reakciók mechanizmusát, termokémiáját, ipari megvalósításának körülményeit, a legfontosabb berendezéseket és ipari példákon mutatják be az elmondottak alkalmazását.
A könyv színvonala általában mérnöki, de középfokú képzettségűek is fel tudják használni munkájukban. A szerkesztő és a szerzők arra törekedtek, hogy minden szakterületen valóban a legkorszerűbb, a tudományos kutatás és üzemi gyakorlat legújabb eredményeiről számoljanak be az olvasónak.
A könyv elsősorban vegyészmérnökök és az iparban dolgozó vegyészek érdeklődésére tarthat számot, de a jól érvényesülő didaktikai követelmények miatt a vegyész, vegyészmérnök és szakmérnök hallgatók kezében is jól használható lesz.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Kémia kategória termékei
Szerves vegyipari alapfolyamatok kézikönyve
Szerkesztő:
Kiadás:
Budapest, 1978
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
1052 p.
Kötésmód:
egészvászon
ISBN:
9631020746