A vegyipari gépek és készülékek tudományága a művelettanhoz kapcsolódva alakult ki. A szerzők célja az volt, hogy a különböző műveleteket elsősorban gépészeti vonatkozásban, a tervezés szempontjából tárgyalják.
A hazai és külföldi szakirodalomra általában az volt jellemző, hogy a különböző műveletek, eljárások, berendezések tárgyalásakor elsősorban a műveleti (vagy eljárástani) szempontok voltak a meghatározók. A gépészeti témakörű könyvekben pedig kizárólag a szerkezeti anyagok és különböző szerkezeti elemek jellemzésére törekedtek. Jelen könyv szerzői kiemelik a gépészeti (tervezői és gyártói) szempontokat, az egyes gép- és készüléktípusok közös jellemzőit bemutatva kapcsolatot teremtenek a bennük megvalósított műveletekkel. Összefoglalóan ismertetik a különböző berendezés-típusokat, tárgyalva azok műveleti alkalmazásait is.
A könyvnek négy nagy fejezete van, ezek: A vegyipari tervdokumentáció tartalmi és formai felépítése; A műszaki kémiai folyamatok műveletei; A műszaki kémiai folyamatok gépei és készülékei; A készülékek, ill. gépek paraméterei és műszaki jellemzői. Didaktikai szempontok indokolták és az egységesítés volt a célja a tervdokumentációról szóló első fejezetnek. A második fejezetben 21 művelethez kapcsolva tárgyalják a típuskiválasztás, a gyártás és üzemeltetés szempontjait, amelyeket ismerni kell a tervezői munkához. A harmadik fejezet, gyártástechnológia alapján csoportosítva, korszerű gépek és készülékek főbb jellemzőit tartalmazza. A negyedik fejezetben, a gépek és készülékek fő- és segédparamétereinek, fontosabb műszaki jellemzőinek összefoglalásával, elsősorban a tervezők, gyártók, beruházók munkáját kívánták a szerzők megkönnyíteni.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Kémia kategória termékei
Németh Jenő, Turba József: Vegyipari készülékek és gépek tervezése
Kiadás:
Budapest, 1973
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
526 p.
Kötésmód:
egészvászon
tartalom:
leírás:
Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.