Káldi Pál, Tamás Ferenc és Pál Imre „Vizes oldatok fázisegyensúlyai” című könyve teljesen új elgondolások alapján készült, hézagpótló mű a magyar vegyipari szakirodalomban. A szervetlen vegyületek gyártása során gyakran szereplő vizes oldatok kristályosodási, illetve szilárd anyagok oldódási folyamatait elemzi.
Ez a vizsgálat egyrészt a fizikai-kémiai törvényszerűségek alapján, másrészt a fázisdiagramok ábrázolásának geometriai módszereivel történik. A szerzők új, aritmetikai eljárást dolgoztak ki a fázismennyiségek kiszámítására az ismert grafikus módszer mellett. Utóbbit síkbeli vetületeken, különböző paraméterek függvényében ábrázolt diagramokon, illetve térláttató (anaglif) ábrákon mutatják be.
A könyv az alapfogalmak és -törvények bevezetése után a két- és többösszetevős rendszerek egyensúlyi viszonyait, izotermáinak és politermáinak lefutását vizsgálja különböző rendszerekben, majd a megállapításokat bonyolultabb gyakorlati esetekre alkalmazza.
A vegyészmérnök-hallgatók számára készült tankönyvből komoly hasznot meríthetnek a vegyipar különböző területein dolgozó szakemberek is.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Kémia kategória termékei
Vizes oldatok fázisegyensúlyai
Szerző:
Káldi Pál Pál Imre Tamás Ferenc
Kiadás:
Budapest, 1976
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
232 p.
Kötésmód:
egészvászon
ISBN:
9631711803