VALLÁS / Kereszténység kategória termékei
A katolicizmus lényege

: A katolicizmus lényege

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1936

Kiadó:

Szent István Társulat

Kategóriák:

Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

237 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

„Az igazság megszabadít titeket.” (János 8, 32.)


Ha a katolicizmus lényegét kutatjuk, korántsem érjük be azzal a sajátsággal, amely hitünket a többi keresztény vallásrendszertől meg- különbözteti, hanem - mélyebbre hatolva - választ keresünk annak vezérlő alapeszméjére és az általa kiváltott hatóerőkre nézve is. Tudni akarjuk, milyen egységes alapfogalom, milyen lényegi forma érvényesül e nagyszabású műben. Kívülről zűrzavarosan összeverődött, természetellenes egyvelegnek látszik, mint hogyha különböző, sőt egymással hadilábon álló alkatrészek keveréke lenne. Nyilván ezért is jelölték «complexio oppositorum», ellentétek együttese néven. Heiler vallástörténész úgy vélte, hogy nem kevesebb, mint hét, lényegesen elütő réteget tárt föl e hatalmas intézmény keresztmetszetében. - a vallástörténetben járatosak előtt a katolicizmus egyes alkatelemei oly rendkívüli bőségben, sokfélekép és széthuzóan tárulnak fel, hogy az ember szinte hajlandó lemondani arról, hogy azokat valaha szerves kifejlődésükben úgy foghassa fel, mint tisztára evangéliumi őskeresztény életcsirákat, melyeket krisztus ültetett el, inkább úgy tekinti mindezt, mint evangéliumi és nemevangéliumi zsidó, pogány és primitív elemek egybeforradását, óriási syncretismust, mintha a kereszténység átvette volna a hit minden megnyilvánulását, melyben az istent kereső emberiség vágyódása és reménye kifejezésre jutott, hogy azt egységesítse. A katolicizmus tehát vallástörténelmi szempontból: vallási mikrokozmosz képét adja.
 

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!