TÖRTÉNELEM / Politika kategória termékei
Világmodellek. A Római Klub jelentésétől az ENSZ kezdeményezéséig

: Világmodellek. A Római Klub jelentésétől az ENSZ kezdeményezéséig

Kiadás:

Budapest, 1980

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Politika Közgazdaság Környezetvédelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

205 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632208773

tartalom:

Ha fényt akarunk deríteni arra, hogy az elsősorban a Római Klub indítatására kidolgozott világmodellek és "globális tanulmányok" hogyan viszonyulnak a polgári ideológia fő vonulatához, illetve milyen helyet foglalnak el a burzsoá gondolkodás evolúciójában, akkor vissza kell nyúlnunk a technicizmushoz mint az 50-es évek közepétől a 60-as évek végéig uralkodó áramlathoz. Ez az áramlat a tőkés gazdaság mindaddig példátlan gazdasági konjunktúrájához kapcsolódott és a növekedést, a műszaki haladást abszolutizálta, sőt fetisizálta. A technokrata szemléleti mód az "ipari társadalmak" elméleteinek különböző változataiban fejeződött ki és arra a rendíthetetlennek tűnő hitre alapult, hogy a korlátlannak felfogott gazdasági növekedés feloldja a tőkés társadalom osztályellentéteit, hogy az egyéni fogyasztáson nyugvó általános jólét kiküszöböli a forradalmasodás, illetve a radikalizálódás veszélyeit és hogy az ipari fejlődés általános érvényű feltartóztathatatlan logikája a két világrendszer olyan jellegű közeledését, konvergenciáját kényszeríti ki, amely végeredményben a szocializmusnak a modern kapitalizmusban való feloldódásával egyértelmű.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!