SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Kis kamorámban gyertyát gyújték

: Kis kamorámban gyertyát gyújték

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

485 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"1848-ban írni kezdtem. Mit írtam, nem tudtam - annál kevésbé tudtam, mért írtam? Én csak írtam, s még ma sem tudom, hogyan keveredtem ebbe a hosszú írásba. Mert már 16-17 esztendeje, hogy folyvást írok; ha keveset is, de mindennap írok valamit. Mégpedig sok haszontalan s érdektelen tárgyakat! Több éveken át összegyűlt firkálásaim közül kiszedve az érdekesebbeket, már összeírtam két részbe egész 1849. év utolsó napjáig. Ott megszűntem írni, s nem tudom, mért, már 6 vagy 7 esztendeje, hogy félben hever elkezdett munkám. Most megint nem tudom, mi ösztönöz az írásra; - csakhogy én ma, január 22-én, csütörtöki napon, 1863-ban, meghozattam 4 konc papirost, melyre hogy majd folytatandom írásomat: s ezen napnak délutánján már írom is e soraim. Bolond ösztön biz' ez... Senkijének sem lenni az embernek, ti. se fia, se leánya, kinek hátrahagyjon ilyen firkálásokat, s mégis írni... Egykor, midőn írni kezdtem, Sófimnak szántam irományaimat; gondoltam: ha majd bevégzem, csinosan beköttetem, s tiszteletül át adom neki olvasni. Ezen azonban már túlestünk, mert Sófim, szemei gyengesége következtében, ezt olvasni soha nem fogja. Tehát most kinek írok? Magamnak. Valamivel kell hogy foglalkozzunk az életben, mert különben foglalkozás nélküli herék vagyunk. S az az ember, ki itt e földön minden foglalatosság nélküli éli le napjait, undokabb ezen féregnél. Én tehát - hogy kissé feldicsérjem magamat - tétlen csak egy pillanatig sem szeretek megállni. Mit tegyek pedig mindég? Műhelyemben nincs mindenkor kit borotválni, a fafűrészelés- és vágásból ki-kifáradok, mindég nem is olvashatok; aludjam délutánonként? - az sincs mindenkor ínyemre, aztán meg majd eleget alszunk ama boldogabb világban."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!