SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Weimari árnyjáték; A beszélő festmény

: Weimari árnyjáték; A beszélő festmény

Kiadás:

Budapest, 1963

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

471 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

A Weimari árnyjátékban két boldogtalan ember tesz vallomást: August Goethe, aki az aggastyán költőfejedelem árnyékában nem élheti saját életét, nem bizonyíthatja a világnak tehetségét, s akinek az apa iránti tisztelet megtiltja a lázadást. Mindössze annyit tehet ez a keserű, feleségétől lenézett, gyermekeinek idegen ember, hogy szerény bolygóként keringjen a "Nap" - Goethe - körében. A másik naplóban Ottilie von Pogwisch, August felesége vall - az az asszony, aki az "unalmas" August mellett, a weimari "copfosok" között gyötrelmesnek érzi sorsát, egy hosszú életen át konokul - és hiába - kergeti a boldogságot. Szántó György könnyed kézzel keveri ki színeit, amelyekből egy nagyon érdekes, tarka világ bontakozik ki, s megelevenedik a XIX. század négy évtizedének művészvilága, a Goethe-ház lakóitól és látogatóitól kezdve Grillparzer bécsi köréig, a Róma kávéházaiban összeverődő angol, svéd vagy izlandi festőkig, szobrászokig. A beszélő festményben Munkácsy híres Milton-festményét kelti életre Szántó György, akinek ez volt utolsó alkotása. A vak költőt és leányait - az angol történelem és irodalomtörténet nevezetes alakjait - szólaltatja meg az író - és ez alkalmat ad nemcsak arra, hogy Miltont "faggassa" ki, hanem arra is, hogy ő maga elmélyedjen a cromwelli korszak rendkívül érdekes krónikájában, az eseményekben és azok összefüggéseiben, hogy szóljon Rembrandtról, Van Dycke-ról és Munkácsyról, a spanyol marannusokról, Torqurmada inkviziciójáról, Nostradamus jövendöléseiről, szinte enciklopédikus mennyiségben, s könnyedén gyűjtsön össze rengeteg adatot és tárja föl összefüggéseiket. S arra is felhasználja Szántó György ezt a művét, hogy az elmúlás sejtésével fölidézze ifjúsága vágyait, átélje egykori álmait - lemondásait, megmutassa melegen érző szívét - és lírai módon búcsút vegyen a világtól, az emberektől.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!