TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
1956 és a politikai pártok. Politikai pártok az 1956-os forradalomban. 1956. október 23 - november 4.

1956 és a politikai pártok. Politikai pártok az 1956-os forradalomban. 1956. október 23 - november 4.

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

MTA Jelenkorkutató Bizottság

Kategóriák:

Magyar történelem Ötvenhat Politika

Terjedelem:

571 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9637451013

tartalom:

Szakmai közhelynek számít, hogy az 1956-os demokratikus nemzeti felkelésben a különböző elnevezéssel alakult, a tanácsok szerepét átvevő nemzeti és forradalmi bizottságok, valamint az üzemi bizottságok fontosabb szerepet játszottak, mint a politikai pártok. Kollégáimmal, Benkő Péterrel, Izsák Lajossal, Strassenreiter Erzsébettel és Urbán Károllyal ugyan nem vontuk kétségbe az előbbi megállapítás igazságát, de úgy gondoltuk, hogy fel kellene tárni, össze kellene gyűjteni és közzé kellene tenni a pártok újjáalakulására és működésére vonatkozó forrásokat, hogy tisztázni lehessen, milyen szerepet töltöttek be a kritikus októberi napokban.
Vizsgálataink során, az MDP-t és az MSZMP-t is beleszámítva, 32 pártnak, pártjellegű alakulatnak, illetve pártalakítási kísérletnek találtuk nyomát.
Ezek a következők: 1. Demokrata Néppárt, 2. Független Kisgazdapárt, 3. Honvédők Pártja, 4. Igazság Párt, 5. Katolikus Néppárt, 6. Keresztény Demokrata Párt, 7. Keresztény Demokrata Néppárt, 8. Keresztény Front, 9. Keresztény Magyar Párt, 10. Keresztény Nemzeti Párt, 11. Keresztény Néppárt, 12. Keresztény Szocialista Párt, 13. Magyar Demokratikus Unió, 14. Magyar Dolgozók Pártja, 15. Mauar Egység Párt, 16. Magyar Élet Pártja, 17. Magyar Forradalmi Ifjúsági Párt, 18. Magyar Függetlenségi Párt, 19. Magyar Keresztény Nemzeti Párt, 20. Magyar Néppárt, 21. Magyar Radikális Párt, 22. Magyar Szabadság Párt, 23. Magyar Szocialista Munkáspárt, 24. Magyar Szociáldemokrata Párt, 25. Nemzeti Felkelés Pártja, 26. Nemzeti Forradalmi Párt, 27. Nemzeti Radikális Pártnak, 28. Nemzeti Tábor-Független Magyar Szocialista Pártmozgalom, 29. Nyilaskeresztes Párt, 30. Pártonkívüliek Országos Blokkja, 31. Petőfi Párt (Nemzeti Parasztpárt), 32. Polgári Demokrata Párt.
Az eddig előkerült és hozzáférhetővé vált forrásanyagból – az MDP-vel és az MSZMP-vel együtt – 24 párttól, illetve azok úgynevezett szatellit szervezeteitől (ifjúsági szervezetektől, érdekképviseletektől, különböző szövetségektől) származó 429 egyidejű, 1956. október 23. és november 4-e között keletkezett dokumentumot teszünk közzé e kötetben. Bár az utóbbiak közül mindössze 12-13 végzett pártszerű tevékenységet, az iratok közlésével a magyar társadalomban meglévő politikai véleményeket, attitűdöket, a pártokkal kapcsolatos elképzeléseket, elvárásokat akarjuk dokumentálni, mivel ezek korábban nem kerülhettek felszínre.
 

leírás:

A lapélek elpiszkolódtak.

Állapot:

közepes

Ár:

1 800 Ft helyett -50% 900 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!