TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
A rejtőzködő Murányi Vénus

: A rejtőzködő Murányi Vénus

Kiadás:

Budapest, 1987

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Labirintus

Terjedelem:

241 p., 8 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632077989

tartalom:

˝Ki volt a Murányi Vénus? Több mint két évszázadon át senki sem kételkedett benne, hogy Széchy Mária. Számos író és költő a 17. századi főúri nőt híres és hírhedt szépasszonynak énekelte meg. Hogy kerül akkor kötetünk borítójára az ő képmása helyett egy férfi arcképe? Induljunk ki az ismert történetből, melyet Gyöngyösi István híres költeménye is megörökített: I. Rákóczi György hadjárata idején Wesselényi Ferenc füleki kapitány beleszeretett a murányi sziklafészek asszonyába, Széchy Máriába, és a szerelmesek kalandos körülmények között átjátszották a Habsburgoknak a várat. De miért éppen 1663/64-ben írja meg és adja ki Gyöngyösi az árulás és érdekházasság történetét, amikor a nemzet válságos idejét éli, a török újra támad és Zrínyi felégeti az eszéki hidat? Talán politikai üzenet akart ez lenni a kor titkos jelképrendszere segítségével? S a beavatott kortársak számára Vénus alakja nem csak a szépség és szerelem megtestesítője lenne? Ki volt valójában a "magyar Márs" - Zrínyi - politikai szövetségese? Sorozatunk új kötete e kérdésekre választ kereső kutatás izgalmas története. A szerző hazai és külföldi levéltári dokumentumok, titkosírás levelek, számmisztikába burkolt üzenetek segítségével vizsgálja a Murányi Vénus rejtélyét, s eközben beavat a korszak gondolkodásmódjába.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!