TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Deák Ferenc 1803-1876. Emlékalbum

Deák Ferenc 1803-1876. Emlékalbum

Szerző:

Kiadás:

Budapest, 2003

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

132 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630944944

tartalom:

A leggyakrabban á "haza bölcse"-ként emlegetett Deák személye, munkássága, életműve áll a mostani évforduló megemlékezéseinek és ünnepségeinek középpontjában. E könyv tanulmányai és képei az európai liberalizmus élvonalát képviselő gondolkodóról és politikusról emlékeznek meg, az olvasó pedig megismerheti életének jelentős eseményeit, fordulópontjait, pályájának fontosabb állomásait. A kezdetek, a feudalizmus megreformálása, majd a polgári jogrend kialakításának igénye a magyar reformkor, illetve a forradalom és szabadságharc irányító eszméi. Ahogy Körmöczi Katalin megfogalmazta Deák szellemi hagyatékát összefoglaló kötetében: "Deák politikusi nagyságának alapja - az erkölcsi szilárdságon túl - a történeti szituáció tévedhetetlen felismerése, az elveinek megvalósítására alkalmas pillanat kivárni és felhasználni tudása." Ezt a politikusi és emberi nagyságot egyaránt igyekeznek a kötet tanulmányai illusztrálni, s ebben a portrék,,eseményábrázolások, karikatúrák segítik a szerzőket. Talán nem olyan mennyiségben készültek ezek, mint Kossuth vagy Széchenyi esetében, de jól érzékelhető, hogy a kiegyezést követően Deákot is - nagy kortársaihoz hasonlóan - a hazai és külföldi művészek sokasága örökítette meg a korszak közönsége és az utókor számára. E könyv talán segít abban, hogy ma is észrevegyük azt, amit Jókai Deák halálakor oly költőien fogalmazott meg: "Deák Ferenc három nemzedéknek volt világossága. Nagy államférfiak többnyire le szoktak tűnni kortársaik elmúltával, a nemzedékekkel együtt, melynek koreszméit képviselték - ő az egymásra következő nemzedékeknek folyton vezére maradt, s az előrehaladó korszak nagyságát növelte és mindvégig ugyanaz maradt: a bölcsesség, hűség, szabadelvűség, honszerelem Magyarországon."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!