TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Szent Antal tüze

: Szent Antal tüze

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Művelődéstörténet Orvostudomány Néprajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

189 p., 49 kép

Kötésmód:

karton

ISBN:

9630578700

tartalom:

"Félelmetes tünetekkel, súlyos következményekkel járó, rövid idő alatt igen sok embert érintő betegség tartotta rettegésben a középkori Európa népeit. A szenvedők nagy száma és a segíteni akarás speciális szerzetesrendet hívott életre, melynek -jelezve a baj súlyosságát -egyedüli feladata e betegségben, az ún. Szent Antal tüzében megbetegedettek gyógyítása, ápolása volt. A középkori Magyarországon legalább három kolostora volt e rendnek, mely valószínűleg ismerte a betegség okát és gyógymódját is. Különös betegség volt ez: csak bizonyos országokban, Európa középsősávjában, főleg bizonyos néprétegekben; bizonyos évszakokban és években jelentkezett, többnyire tömeges megbetegedések formájában, s még a 20. század második felében is előfordult Európa különböző országaiban és a Közel-Keleten. Hogyan és miért kapcsolódott az európai szerzetesség atyjaként tisztelt, a 3. és 4. század fordulóján élt Remete Szent Antal személye, neve ehhez a betegséghez? Miért ábrázolják ezt a szentet csengővel, disznó és lángolókezű, lábú betegek társaságában, T (tau) kereszttel? Miért olyan különös a magyarországi antonita kolostorok elhelyezkedése (Pozsony, Szepesdaróc, Segesvár), miért csökkent a tömeges megbetegedések száma a 18. századtól, és miért szedte újra növekvő mértékben áldozatait a 20. század második felétől Európa különböző vidékein? Miért csak a hagyományos, paraszti kultúrában őrződött meg napjainkig ez a betegségnév, a hozzáfűződő számos, archaikus gyógymóddal (rácsiholás, füstölés, ráolvasás, ráimádkozás, növényi orvosságok) együtt? Ezekre a kérdésekre keresi a szerző a választ a történettudomány,művészettörténet, ikonográfia, gazdaság- és növényföldrajz, a néprajz és a modern orvostudomány felől közelítve és szintézisre törekedve. E tudományszakok művelői és az összefüggéseket kereső-kedvelő művelt olvasó haszonnal forgathatja e könyvet."

leírás:

Mérete: 20 × 30 cm.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!