TÖRTÉNELEM / Magyar történelem kategória termékei
Weltner Jakab életútja

: Weltner Jakab életútja

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Kossuth Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar történelem Politika Életrajz Kommunizmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

261 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

963093177X

tartalom:

"A magyar szociáldemokrata munkásmozgalom első világháború előtti első generációjához tartozó Weltner Jakab politikai tevékenysége az 1918-1919-es forradalmak időszakára és az ellenforradalmi rendszer másfél évtizedes időszakára esett. Munkásságának fénykora 1919 előtt volt, amikor a párt egyik kiemelkedő vezetőjeként tevékeny szerepet játszott a Magyarországi Szociáldemokrata Párt tömegpárttá alakításában, szervezeti keretei kiépítésében és a szocialista eszmék széles körű elterjesztésében. Szociáldemokrata részről egyik aláírója volt 1919 márciusában a Kommunisták Magyarországi Pártjával való egyesülést rögzítő Egységokmánynak, eljutott a proletárdiktatúra szükségességének a felismeréséig. A Tanácsköztársaság alatti politikai ingadozása ellenére, megdöntése után ötéves bécsi emigrációba kényszerült, ahol magánemberként élt, s nem vett részt az emigránsok politikai tevékenységében. A magyarországi amnesztiarendelet után elsők között tért haza, ismét bekapcsolódott a szociáldemokrata mozgalomba, s a Népszava szerkesztőjeként, majd országgyűlési képviselőként tevékenykedett. A párt irányításában akkor már nincs lényeges szerepe, a határozatoknak inkább végrehajtója, mintsem megalkotója, a vezérkarból a másodvonalba szorult vissza. A dualizmus kori eredményes politikai módszerei az ellenforradalmi viszonyok között hatástalannak bizonyultak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!