TÖRTÉNELEM / Második világháború kategória termékei
Beszélgetések a hóhérral

: Beszélgetések a hóhérral

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Európa Könyvkiadó

Kategóriák:

Második világháború Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

459 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630719312

tartalom:

A tudományos fasizmus-meghatározások pontosak és megtanulhatók bár, mégsem mondanak el mindent erről a nagyon is konkrét formában jelentkező, embert tagadó "eszmerendszerről", a világot lángba borító "barna tébolyról". A már távolról is félelmetes képet csak egy belső nézőpont teheti még iszonyatosabbá. Egy ilyen "fordított perspektívában" készült fasizmus-képet nyújt át az olvasónak Kazimierz Moczarski, akinek a nevét hiába keressük az irodalmi lexikonkokban. Az írónak a sors kegyetlen szeszélye folytán kényszerű lehetősége nyílt arra, hogy huzamosabb időt közös börtöncellában töltsön egykori halálos ellenségével, a hírhedt fasiszta hóhérral, Jürgen Stroop SS-tábornokkal. Moczarski kihasználja a különleges helyzet adta lehetőséget, és szóra bírja Stroopot. Az egyéni és közösségi sorsokat, eszméket, történelmi korszakokat és eseményeket felvonultató dialógusokból hátborzongató hitelességgel bontakozik ki előttünk a fasizmus torz fiziognómiája. Stroop az akasztófa árnyékában szinte a legbensőbb titkokig megosztja gondolatait cellatársával, nagy megjelenítő erővel idézi fel a "dicsőséges" múltat, különösen a varsói "Nagy Akciót", vagyis a varsói gettó megsemmisítését. Moczarski következetesen és rendkívül jó pszichológiai érzékkel vezeti a beszélgetéseket, és a legapróbb részletek felől is kifaggatja Stroopot. Az író maga keveset beszél, de erkölcsi fölénye, mélységes emberszeretete megmutatkozik minden kérdésében vagy állásfoglalásában. Moczarski a dokumentatív jellegű szépirodalom hatásos eszközeivel tárja fel előttünk a fasizmus "anatómiáját".

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!