TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Aprópénz a történelem színpadán. A kárpátaljai magyar nyelvű sajtó 1945-1948

Aprópénz a történelem színpadán. A kárpátaljai magyar nyelvű sajtó 1945-1948

Szerkesztő:

Kiadás:

Ungvár; Budapest, 1994

Kiadó:

Intermix Kiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Nemzetiségi kérdés Sajtó Kommunizmus

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

317 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9638129867

tartalom:

˝Az 1945 június eleje és 1948 június vége között az ungvári Munkás Újságban, majd 1945 december elejétől már a Kárpáti Igaz Szóban, illetve 1945 december végétől a beregszászi Vörös Zászlóban is megjelent közleményekből válogattam antológiám anyagait. Egyesek felvethetik: mire jó éppen most a gyűlölt sztálinista rendszer sajtója félelmetes, undorító, groteszk és szánalmas képeinek tükröt tartani? Erkölcsi értelemben azért jó, hogy megláthassuk: köztünk, magyarok között is mindig, mindenre akadnak szolgalelkű lények, félelemből vagy karriervágyból egyremegy. Filológiai, történelemtudományi szempontból pedig azért fontos ez a sajtóanyag, mert Magyarországon egyszerűen hozzáférhetetlen, s hírek szerint Kárpátalján is már egyre több helyről eltűnik; pedig feldolgozása - elemzése, kommentálása - elengedhetetlen. Hogy éppen 1948 júniusával fejeztem be az anyaggyűjtést, annak történelmi része van: az ún. Kominform-botrány kapcsán ekkor átkozta ki Sztalin a titóista Jugoszláviát, és ekkor kebelezte be szemérmetlen végletességgel, s tette tönkre a szovjet sajtóirányítás az egész ˝Béketábor˝ tömegkommunikációs rendszerét.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!