TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Geleji Katona István, főleg mint nyelvész

: Geleji Katona István, főleg mint nyelvész

Kiadás:

Budapest, 1870

Kiadó:

Eggenberger-féle Könyvkereskedés

Kategóriák:

Művelődéstörténet Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Értekezések a Nyelv- és Széptudományok köréből

Terjedelem:

98 p.

Kötésmód:

fűzött

tartalom:

Geleji Katona István (Gelej, 1589 - Gyulafehérvár, 1649.) erdélyi református püspök, egyházi író. Hétéves korában kóborló törökök elrabolták. Anyja csak hosszas keresés után akadt rá s váltotta ki a szolnoki törököktől. Abaújszántón, Göncön, Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon tanult, majd Bethlen Gábor támogatásával a heidelbergi egyetemen. A gyulafehérvári főiskola tanára és igazgatója lett. 1619-től a fejedelem öccsének, Bethlen Istvánnak a nevelője. Károlyi Zsuzsanna, majd annak halála után Bethlen Gábor udvari papja. 1633-tól haláláig erdélyi református püspök. Erdélyben ő szervezte államegyházzá a református egyházat. A kálvinista ortodoxia egyik legkeményebb kezű képviselője. Ortodox dogmatikáját Titkok titka (Várad, 1645-49) című munkájában fejtette ki. Ennek függelékeként adta ki Magyar grammatikatska című munkáját, ezzel nagymértékben előrevitte helyesírásunkat s hozzájárult nyelvünk stilisztikai sajátosságainak s a korabeli nyelvhelyességi kérdéseknek a feltárásához. A német Sprachgesellschaftok mintájára Erdélyben nyelvművelő társaságfélét szervezett.

leírás:

Borítója csaknem lejár.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!