TÖRTÉNELEM / Művelődéstörténet kategória termékei
Mestere volt egykor...

: Mestere volt egykor...

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Művelődéstörténet Technikatörténet Ipar

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

282 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631401030

tartalom:

"Az 1973-ban megjelent "Régi magyar mesterségek"-hez kapcsolódik Bogdán István új könyve, amelyben a "becsületes és tisztességes" művesség korát idézi, a hasznosság, a minőség és a szépség egységében alkotó embert, aki munkájának mestere volt egykor. Nyomon követve a termelés megoszlásának, sajátosulásának, a kézművesség kifejlődésének és elhalásának a honfoglalástól az 1830-as évekig, a gyáripar kialakulásáig tartó folyamatát, megismerkedhetünk a tevékenység jellemző keretének, a munkamódot és az életmódot egyaránt szabályozó céhnek felépítésével és működésével. De bemutatja Bogdán - és ez kötetének úttörő jelentősége - a kézművesség korának technikáját-technológiáját is, áttekintve a mintegy kétszázötven hazai céhes és céhen kívüli mesterség anyagait, szerszámait, fogásait és termékeit - művelését. Kiben ne vetődött volna fel a kérdés az elmúlt korok mindennapjainak tárgyait, eszközeit megcsodálva a múzeumban, egy padlásról előkerült régi korsó vagy akár egy napernyő, egy legyező láttán: hogyan is csinálták? Nem csupán arra kapunk választ Bogdán István ismeretterjesztő igényű könyvéből, hogyan munkálkodott például az egérfogó-készítő, az íjműves, az aranyverő vagy a csapó - megannyi kihalt mesterség - de képet kapunk a máig élő szakmák művelési módjáról is, amelyre napjaink nagyüzemi termelése épül."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!