MŰVÉSZET / Művészettörténet kategória termékei
Új magyar rajzművészet. Rippl Rónaitól a Nyolcakig

: Új magyar rajzművészet. Rippl Rónaitól a Nyolcakig

Kiadás:

h. n., 1945

Kiadó:

Erasmus

Kategóriák:

Művészettörténet Grafika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

83 tbl.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

A rajz a legarchaikusabb művészet. Története összeforrt az ember őstörténetével, mindenütt jelen van, ahol ember él és újjászületik minden gyerekben. A festészet belőle nevelődik évezredek alatt magas művészetté, de rajzi gyökereit mindig megőrzi. A rajz szerepe akkor sem szűnik meg, mikor a nagy kultúrákban már a fiatalabbnak, a festészetnek árnyékában él és magáévá teszi annak célkitűzéseit. A festő, ha új koncepciót fektet le, ma is először rajzi eszközökhöz nyúl. A mű születésére is kiterjed a törvény, hogy az egyed keletkezése visszatükrözi a faj evolúcióját: minden festmény látható vagy láthatatlan módon rajzi gyökerekből keletkezik és nő befejezett egésszé. A rajz többé-kevésbbé a befejezetlenség jegyében áll, de befejezett és tökéletes lehet a maga módján, még ha két látszólag összefüggéstelen vonalból tevődik is össze. Szerepe csak addig tart, amíg az alkotó folyamat az intuíció állapotában van. A metódikus befejezettség inkább csak ártalmára szolgál. A rajz ösztönös színezetű munka, szabadsága, hogy kivonja magát a racionális normák útján való ellenőrzés alól; a tökély fogalma itt más értelmezést nyer. A rajzi stílusnak külön logikája van, amely a racionális normák szempontjából ellentmondással teljesnek tűnhet fel. Például: házak állnak a parton, mögöttük széles ívben húzódik a Balaton öblének ellipszise. Az értelem törvényei szerint a házak eltakarják az öböl vonalát. A rajz törvényei szerint a ház átlátszó, a part kontúrja keresztülhúzza a házak rajzi formáját. Lazán felrakott foltok felett széles kontúrvonalak lebegnek, a színek elszakadnak a testektől, amelyekhez tudatunk köti őket. Kontúrok kísérik egymást indokolatlan szövevényességben...

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
Hasonló termékek:
Ribera
Ribera Nyerges Éva
600 Ft 390 Ft
Goldman
Goldman Heitler László
300 Ft 210 Ft
Vida Géza
Vida Géza Marin Mihalache
400 Ft 280 Ft
Reynolds
Reynolds Czére Andrea
500 Ft 325 Ft
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!