SZÉPIRODALOM / Népköltészet kategória termékei
Karcsai népmesék I. kötet

: Karcsai népmesék I. kötet

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1985

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Népköltészet Mese

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

553 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9630534193

tartalom:

"Egy nagy bodrogközi falu, Karcsa mesekincsének válogatott darabjait tartja kezében az olvasó. A falu szülötte, hivatott kutatója s a karcsai gyerekek nevelője, Nagy Géza a hatvanas évek első felében vette őket hangszalagra tanítványai segítségével a szó legszorosabb értelmében vett huszonegyedik órában. Közel ezer mesét sikerült megörökítenie jeles mesemondóktól állandó hallgatóik jelenlétében. Ebből a nagy anyagból válogatták ki Erdész Sándorral előbb az Új Magyar Népköltési Gyűjtemény XX-XXI. kötetét Karcsai népmesék címmel, majd jelen kötetünket, mely a szépekből is a legszebbeket tartalmazza. A király virágoskertje a Mesék, mondák, történetek sorozatának ezen túl még két célkitűzését is megvalósítja: a gyűjtő a hozzá legközelebb álló falut, tájat mutatja be meséin keresztül, melyek a gyűjtés idején még elmondóiknak és hallgatóiknak esztétikai élményt nyújtottak, megkönnyítették a munkát és megszépítették a pihenést. A mesék többnyire felnőtt társaságban hangzottak el, de a gyerekek, ha neszét vették, hogy valahol mesemondás folyik, igyekeztek félig-meddig elrejtőzve ők is részesei lenni. A mesemondó úgy tett, mintha nem venné őket észre, de azért rájuk is tekintettel volt a mesék kiválasztásában és szövegezésében. Ezt tette Nagy Géza is, mikor arra törekedett kötetünk összeállításánál, hogy felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt örömet szerezzen. Része lehet ennek a sajátos hangvételű mesék, a falu múltjának és jelenének megismerésén túl a bodrogközi tájnyelv is, mely anélkül vonzó és szívet gyönyörködtető, hogy a mesék olvasását zavarná. Érdemes ellesni a karcsai mesemondóktól a jellegzetes fordulatokat. Gazdagabbak leszünk általuk."

leírás:

Félkötet.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!