TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
A magyarság néprajza I-IV. kötet

A magyarság néprajza I-IV. kötet

Szerző:

Kiadás:

Budapest, 1933

Kiadó:

Királyi Magyar Egyetemi Nyomda

Kategóriák:

Néprajz Népművészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A magyarság néprajza

Terjedelem:

435, 443, 472, 504 p.

Kötésmód:

félbőr

tartalom:

A magyar népi kultúra első tudományos összefoglalása. Négy kötetben jelent meg, első kiadása 193337-ben, a második és harmadik 194143-ban. Az első kötetben találhatók a táplálkozás, építkezés-település, bútorzat, mesterkedés és viselet fejezetei. A második kötet a gazdálkodás (gyűjtögetés, halászat, vadászat, állattartás, földművelés, teherhordás, közlekedés, jeladás), a díszítőművészet és a hagyomány tárgyai c. fejezeteket tartalmazza. Szerzői Györffy István és Viski Károly. A harmadik kötetben olvashatók a népdalról, a népi epikáról, az anekdotáról, a mondáról, a meséről, a drámai hagyományokról, az oktató és alkalmi hagyományokról, a stílusról és a nyelvjárásokról szóló fejezetek. Szerzői Viski Károly, Solymossy Sándor, György Lajos, Berze Nagy János, Szendrey Zsigmond, Tolnai Vilmos, Zlinszky Aladár, Horger Antal. Végül a negyedik kötetben találhatók a zenéről, a táncról, a szokásokról, a hitvilágról, a játékról és a vallási néprajzról Kodály Zoltán, Lajtha László, Gönyey Sándor, Szendrey Zsigmond, Solymossy Sándor, N. Bartha Károly és Schwartz Elemér által írt fejezetek. A magyarság néprajzának alapötlete Viski Károlytól származott. Elsőként írt észt nyelven megjelentetett összegező tanulmányt a magyar népi kultúráról (Ungari vaspärane Kultuur, H. n., 1926), és más nyelveken a magyar népművészetről összefoglalókat. Viski Károly készítette el A magyarság néprajza előzetes tervét. A magyarság néprajzának első kiadása sajtó alá rendezőként Czakó Elemért, a Néprajzi Társaság akkori elnökét, az Egyetemi Nyomda ig.-ját, magas beosztású min.-i tisztviselőt tüntette fel, a valóságos szerkesztői és lektori munkát azonban Viski végezte.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!