A sorozat jelen kötete a magyar parasztság, a köznép életmódját közvetlenül meghatározó anyagi kultúrát mutatja be. A könyv a tágabb értelemben vett környezet, a település típusainak és azok földrajzi, gazdasági, társadalmi jellemzőinek számbavételével indul. A mezővárosok, falvak építészete pedig az a szűkebb környezet, amelyben – bár egyes épületek az egész közösséget szolgálták – a lakó- és gazdasági épületek egy-egy család életkörülményeiről vallottak. Az épületek rendeltetése, a táj adta építőanyagok, az építtető tehetsége, az olykor a nagy művészeti stílusokat is idéző helyi ízlés befolyásolta a tájilag is változó paraszti építőhagyományt. Még többet árult el egy-egy parasztcsaládról az épületnél könnyebben változtatható berendezés. A paraszti lakáskultúra – noha folyamatosan változott, fejlődött az évszázadok folyamán – megőrzött archaikus elemeket, régi bútorféléket is.
A táplálkozáskultúrát bemutató, mélyreható kutatásokra épülő fejezet számba veszi a hazai ételeket, a különféle fűszerek használatát, az évszázadok folyamán a magyar táplálkozásban megjelenő újításokat. A hangsúlyt azonban – a korszakalkotó és országosan érvényesülő változások ismertetésének keretében – az étkezések rendjére, a különféle alkalmak étrendjére helyezi. A kötetet a köznép öltözködését megörökítő fejezet zárja. Az egyes ruhafélék történetének vázlatát az öltözködés különös alkalmaira, társadalmi rangjelző szerepére, a népviselet jellegzetes csoportjaira vonatkozó utalások egészítik ki.
A kötetet számos ábra, fekete-fehér és színes kép illusztrálja.
TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Néprajz kategória termékei
Magyar néprajz nyolc kötetben. Anyagi kultúra 3. Életmód
Szerkesztő:
Dömötör Tekla Hofer Tamás Paládi-Kovács Attila Vargyas Lajos
Kiadás:
Budapest, 1991
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Sorozat:
Terjedelem:
904 p.
Kötésmód:
egészvászon
ISBN:
9630560135