"A búza nemesítésében és termelésében számottevő eredményeket értünk el az utóbbi években. A korábbinál nagyobb átlagos és rekordtermések egyfelől a megnövelt műtrágyaadagra és a korszerű agrotechnika egyéb tényezőire, másfelől a szilárdabb szárú és nagyobb termőképességű új fajtákra vezethetők vissza. A termés örvendetes növekedése mellett azonban a búza minősége több vonatkozásban is megváltozott. Dr. Pollhamer Ernőné ezekkel a minőségváltozásokkal foglalkozik kötetében, a mindenkori környezeti tényezők függvényében tekintve át a kérdést. Bemutatja és értékeli a legfontosabb minőségvizsgálati módszereket, ismerteti a minőségre való nemesítés eljárásait, majd kiemelten tárgyalja a búzaminőség javításának lehetőségeit. Eredeti vizsgálatai alapján veszi sorra a rossz kenyérminőség okait, miközben számos példával bizonyítja, hogy a kenyér minősége, a búza minőségre való nemesítése mellett, lényegesen javítható a fajták minőségi tulajdonságaihoz igazodó agrotechnikával, őrléssel, keveréssel és sütési technológiával. Mondanivalóját kifejtve, a szerző gazdag áttekintést ad a hazai és a külföldi szakirodalomról, következtetéseit azonban mindig saját vizsgálatainak adataiból szűri le, a maga megállapításait az üzemi kísérletek eredményeivel is összevetve. Egyértelműen állapítja meg, hogy a búza minőségével kapcsolatos problémák az időszaktól, a fajtától, a termesztési, feldolgozási és más környezeti tényezőktől függően változnak, s a minőség megjavításának legfontosabb feltétele e változások okainak felderítése. Ez a rendkívül igényesen és tudományos korrektséggel megalkotott kötet minden bizonnyal hasznos és munkára serkentő olvasmánya lesz mindazoknak, akik a búza minősítésével, nemesítésével, termesztésével, őrlésével és feldolgozásával foglalkoznak. "
MEZŐGAZDASÁG / Növénytermesztés kategória termékei
Pollhamer Ernőné: A búza és a liszt minősége
Kiadás:
Budapest, 1981
Kiadó:
Kategóriák:
Növénytermesztés Mezőgazdaság általában Élelmiszeripar
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
203 p.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9632301412