A gyakorlati orvosi munka, a megelőző és gyógyító tevékenység mindig újabb tudományos megismerések alapján fejlődik. Ezért van szükség időről időre egy-egy problémakörnek olyan formában történő összefoglalására, hogy a kutatómunka eredményei gyümölcsöztethetővé váljanak a gyakorlat számára.
Éppen a táplálkozástudomány területén tapasztalhatók olyan jelenségek, hogy az évtizedek óta uralkodó dogmák és az újabb tudományos eredmények hiányos ismerete következtében, a gyakorló orvosok körében bizonyos tanácstalanság uralkodik. Ez a jelenség különösen akkor kifejezett, ha az egészséges ember táplálkozás-higiénéién túl, valamely speciális dietetikai területen, így a terhesség alatti táplálkozás valamely kérdésében kell ítéletet mondania az orvosnak.
A normális és kóros terhesség alatti helyes táplálkozás jelentősége az utóbbi évek folyamán nagymértékben előtérbe került. Ez részben annak köszönhető, hogy lényegesen bővültek ismereteink a terhesség élettani elváltozásaival és a toxaemiák patomechanizmusával kapcsolatban, részben pedig annak a hallatlan fejlődésnek, ami a táplálkozás-élettan területén általában megnyilvánul.
ORVOSI / Orvostudomány kategória termékei
Szontágh Ferenc: A terhesség táplálkozásélettani kérdései különös tekintettel a késői toxaemiákra
Kiadás:
Budapest, 1957
Kiadó:
Kategóriák:
Terjedelem:
113 p.
Kötésmód:
egészvászon