TÖRTÉNELEM / Politika kategória termékei
Mezőgazdasági géntechnológia

Mezőgazdasági géntechnológia

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 2007

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Politika Növénytermesztés Mezőgazdaság általában

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

161 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789638750518

tartalom:

"Mint ismeretes, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk következtében Magyarországnak el kellett döntenie, hogy a géntechnológiai úton módosított (GM) növények termesztését esetlegesen engedélyezi, vagy pedig moratóriumot, átmeneti mentességet kér. Magyarország így döntött, ezért 2005. január 20-án, a már az EU-ban engedélyezett fajtára, a MON 810-es fajtacsoportra mentességet kért. Ez a mentesség 2006 őszén újratárgyalásra került. Ha a nemzeti törvénykezés nem hoz olyan törvényt, ami szabályozná a hazai termesztést, akkor abban az esetben az Unió általános irányelvei lépnek életbe, azaz korlátozás nélkül a GM-növények termesztése megtörténhet ezen országokban, így Magyarországon is. Ezért a kormány benyújtotta az úgynevezett koegzisztencia-törvényt, amely valamilyen iránymutatást adott arra, hogy milyenek legyenek az egymás mellett termesztés szabályai a konvencionális, a bio- és a GM-növények esetében. Milyen kérdésekre keressük a választ? Én három kérdéskört írtam fel. Egyik, hogy vajon milyen lehet a GM-növények általános termesztésbe vonásának az emberre és az emberiségre gyakorolt hosszú távú hatása? Milyen lehet ezen belül az allergén hatás? Kialakulhatnak-e rezisztenciák? Milyenek a mellékhatások? Számomra azért izgalmas ez a kérdés, mert tudjuk, hogy az első ismert GM-növény létrehozása és termesztésbe vonása között csak 13 év telt el. Hol van ehhez egy emberélet, egy emberöltő? Vajon elégséges-e ez az időszak a vizsgálatra? A másik nagy kérdéskör számomra a gazdasági hatás. Vajon igazak-e azok a hírek, akik e mellett, a termesztés mellett kardoskodnak - és néhány európai ország ezt teljes egészében engedélyezte -, hogy olyan gazdasági előnyökkel jár-e, amelyekről a hírek szólnak?"

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!