TÖRTÉNELEM / Politika kategória termékei
Történeti és politikai pszichológia

: Történeti és politikai pszichológia

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

Osiris Kiadó

Kategóriák:

Politika Pszichológia Szociológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

784 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9633794250

tartalom:

"Kialakult egy tudományág, amely szakmai és közérdeklődésre tarthat számot a társadalmilag és politikailag megváltozott Magyarországon, de itt még nagyrészt csak hírből ismerjük. A pszichológia egy (vagy mondjuk másfél) szakágának tekinthető a politikai pszichológia, amely az intézményesedés minden jelét felmutatja a tudomány nemzetközi világában: társasága, tanácskozásai, folyóiratai, könyv-, sőt könyvsorozat-kiadása, összefoglaló kézikönyvei, kurzusai és nyári egyetemei mind vannak, mégpedig szaporodó számban. Erre is kitér ERVIN STAUB professzornak, a nemzetközi társaság magyarországi származású alelnökének ajánlása, amelyet a jelen kötet elé írt, és amit az alábbiakban itt közlünk. Az intézményesedés megnyilatkozási forma, egzisztenciális támasz, a folytonosság biztosítéka, aminek alapját, tartalmát és perspektíváját az a szellemi fejlemény adja, hogy szükség és lehetőség van a társadalom politikai szférájának szakszerű és rendszeres pszichológiai tanulmányozására. Ez több okból is szükségesnek bizonyult. Egyrészt a hivatásszerűen gyakorolt és magas fokon szervezett politika- mint megannyi más munkaterület - hatékonyabb és tudatosabb működéséhez méltán igényli a pszichológiai elemzési szempontokat, elvi általánosságú és gyakorlati jellegű tanácsokat. Ennek a nézőpontnak a fontosságát csak kiemeli, hogy milyen - nyilvánvaló - jelentősége van a politikai folyamatokban a személyes érintkezésnek s magának a politikai közszereplőnek. A politikus személyisége egy hatalmi erőtérben jelenik meg, de személyes mondandójával, gondolkodás- és magatartásmódjával, értéktörekvéseivel tovább formálja azt. Másrészt a demokratikus berendezkedésű társadalmakban - mondhatni definíciószerűen - a meghatározó a népakarat. Ennek természetével nem egy tudomány foglalkozik és foglalkozhat joggal, ezek között helye van a pszichológiának is, amely a maga alapvetően empirikus módján próbálja megragadni ezt a sokak megfontolásaiból, érzéseiből és döntéseiből szövődő társadalmi irányvételt. A sokak tudatában megjelenő közös tartalmak és a sokakat megosztó nézetkülönbségek mibenléte módszeres elemzéssel tárható fel, leírásuk ambícióját csak felerősíti az a gyakorlati érdek és szándék, hogy a vetélkedő politikai törekvések közötti perdöntő választások szempontjait, motívumait, aktivitási szintjét előre lehessen látni, nota bene ezen előrelátás alapján így vagy úgy még befolyásolni lehessen."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!