TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Pszichológia kategória termékei
Freud. Két tanulmány

: Freud. Két tanulmány

Kiadás:

Budapest, 1947

Kiadó:

Officina

Kategóriák:

Pszichológia

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

62 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Mi jogosít fel egy költőt, hogy ünnepi szónoknak kínálkozzék egy nagy kutató tiszteletére? Vagy pedig, ha e lelkiismereti kérdést másokra háríthatja át, akik azt hitték, átengedhetik neki ezt a szerepet: mivel menthető, hogy egy tudós társaság, a mi esetünkben orvoslélektani főiskolai egyesület, nem szakmabélit, nem a tudomány emberét szólítja fel, hogy szavakban köszöntse mesterének nagy napját, hanem költőt, más szóval olyan szellemet, aki elsősorban nem tudásra, megkülönböztetésre, belátásra, megismerésre, hanem közvetlenségre, naiv fúrás-faragásra és termelésre van beállítva és ilyen módon lehet ugyan gyümölcsöző megismerés tárgya, de anélkül, hogy természetes rendeltetése szerint megállná a helyét, mint annak alanya. Talán abban a mérlegelésben történik ez, hogy a költő, mint művész, s ráadásul mint szellemi művész, szellemi ünnepségek kihirdetésére, általában ünneplésre hivatottabb, természettől fogva ünnepélyesebb lény, mint a megismerő, mint a tudós. Nem akarok e felfogásnak ellentmondani. Ez igaz. A költő ért az élet ünnepeihez: sőt ért magához az élethez is, mint ünnephez - amivel először érintek halkan és futólag egy motívumot, amelyre az várhat, hogy a téma szerepét játssza e mai est szellemi hódoló zenéjében - de e gyűlés ünnepi értelme rendezője szándéka szerint inkább magában a tárgyban rejlik, más szóval: tárgy és alany ünnepi és újszerű találkozásában, a megismerés tárgyának a megismerővel való találkozásában, - ami a dolgok szaturnális visszája, mert a megismerő álomfejtő maga válik álmodozó megismerés ünnepi tárgyává - és a gondolat ellen nincs semmi kifogásom: már csak azért sem, mert ebben is megcsendül egy motívum, amelynek nagy szerepe lehet a jövő szimfóniájában."

leírás:

Gerince hiányzik, hátsó borítója leválófélben.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!