SZÉPIRODALOM / Regény, elbeszélés kategória termékei
Van Zanten boldog évei

: Van Zanten boldog évei

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1926

Kiadó:

Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt.

Kategóriák:

Regény, elbeszélés Dán irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

160 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Irodalmi feladatnak is exotikus: valamely Csendes-óceáni sziget exotikus világáról s vademberekről írni regényt. Laurids Bruunnak nemcsak a feladat exotikuma tetszett meg, hanem egy európai embernek vadak közepett bennszülött nővel való szerelmét megírni - ez igen alkalmas formául is kínálkozott a nemi élet némely jelenségeinek művészi ábrázolására.
Ali, a bennszülött nő, eleinte szerelmese, később a sziget intézményei szerint való felesége Van Zantennak, végtelenül bájos, egyszerű, igaz és tiszta ember, nem annyira naturalisztikusan megrajzolt alak, mint inkább az írónak - talán szándékain túl is - leghőbb áhításai szerint megálmodott. Úgy mondtam, hogy: az író szándékain túl, mert azt hiszem, hogy tudatosan Alit is csupán a valóság méretei és milyenségei szerint akarta megkonstruálni, úgy mint ahogyan a legsivárabb létezésnek is minden feltételét magukban hordják: Van Zanten és a mellékalakok.
Az írónak tehát mintegy nem sikerült Alit, a fő nőalakját nem-idealizálni.
A feladat, amelyet megcsinált: exotikus emberek világának művészi ábrázolása. Kitűnő stúdiummal szedte birtokába tárgyának teljes ismeretét - csodálatos, ha nem járt a megrajzolt vadak közt! - erős fantáziával álmodta meg a történések legapróbb részleteit, módszere a nemesen realisztikus megírás, a mindent elhitetésnek kiválóan szuggesztív erejével.
A téma bőségesen ad alkalmat a szexualitás nehezebben hozzáférhető részleteinek a megírására, az írót ezekben a részekben különösen jellemzi a nemes, tisztaszívű, tehát mindig esztétikus, mégis teljes művészi bátorság.

Nagy Lajos, Nyugat, 1913. 11. szám 

leírás:

Újrakötött példány.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

800 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!