Köret, körítés 1. Valamely hús mellé adott kiegészítő étel [...]. 2. Valamihez járuló többlet, kiegészítés, amely néha csak fölösleges járulék [...] – írja az Értelmező Szótár és a részletezésben nem elsősorban zöldségeket említ, hanem burgonyát, rizst és tésztaféléket. Ez utóbbiak közül kettő ebben a könyvben is megtalálható, mert magyaros ételeink kiegészítői, de kötetünkben a főszerep a zöldségeknek jut.
A magyaros, pontosabban a közép-európai konyhára jellemző néhány zöldségféle főzelék formájában való elkészítéséből is közlünk néhányat.
Ha a mediterrán és különösen a távol-keleti konyhák zöldségkultuszát nézzük, el kell ismernünk, hogy bőven akad tanulnivalónk, ugyanis hihetetlen változatossággal tudják elkészíteni a zöldféléket.
Manapság, hála a mélyhűtésnek és a korszerű konzerválási eljárásoknak, egész éven át teljes értékű zöldségekhez juthatunk. Kizárólag húson nem él meg az ember az egészség súlyos károsodása nélkül, növényi eredetű táplálékokon azonban igen, amint ezt a vegetáriánusok egyre népesebb tábora és a makrobiotika is bizonyítja.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Hemző Károly, Lajos Mari: 99 körítés és főzelék 33 színes ételfotóval
Kiadás:
Budapest, 1997
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
64 p., ill.
Méret:
20 x 30 cm
Kötésmód:
karton
ISBN:
9631320693