Annak a mondásnak, hogy „szegény ember vízzel főz” nagy igazságalapja van, de tévedés volna azt hinni, hogy a leves nagy éhínségek kényszerszülöttje. Tápláló, laktató, jótékony mivolta vitathatatlan – a lábadozó betegnek is ezer jófélével főzött, könnyű levest kínálunk, hogy erőre kapjon ám az is igaz, hogy minden nemzetnek, sőt tájegységnek megvan a maga gyakran nagyon is gazdag leveskülönlegessége – vagy legalább a hite abban, hogy az elidegeníthetetlenül az övé – pedig hát... A franciák „tüzes fazéknak” (pot-au-feu) nevezett húslevese és a jó magyar húsleves közé jószerivel egyenlőségjelet lehet tenni; és ha a híres olasz zöldséglevest, a „minestronét” tekintem, az sem sokban különbözik azoktól a finom levesektől, amiket sok háziasszonytársammal egyetemben „ami-van-otthon levesnek” is keresztelhetnénk.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Hemző Károly, Lajos Mari: 99 leves 33 színes ételfotóval
Kiadás:
Budapest, 1989
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
63 p., ill.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9631326586