A rizs szó hallatán alighanem a legtöbb embernek a kínaiak jutnak eszébe. Nem véletlenül: a rizst már a kőkor óta - régi kínai feljegyzések szerint i. e. 2800 táján, a Sen- Nung-korban 1 általánosan termesztették, és a búzával, árpával, szójával meg a kölessel együtt ama öt, termést adó szent növény közé sorolták, amelyet a tavasz ünnepe alkalmával a császár maga is elültetett, hogy ezzel is kifejezésre juttassa az egész nép előtt e növények termesztésének rendkívüli jelentőségét. A radiokarbon kormegha- tározás szerint a Kínából előkerült legrégebbi rizsleletek (Yang-Shao) i. e. 2600-ból valók. Indiában viszont i. e. 2300-ból, mégpedig Gujaratból származnak a legkorábbi rizsmaradványok. Érdekes, hogy Japánba csak i. sz. 100 körül került át a rizs.
Ma már (az Antarktiszt kivéve) minden földrészen termesztik ezt a rendkívül fontos kultúrnövényt, s a világ népességének több mint hatvan százalékának a rizs a fő tápláléka.