SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása [Reprint]

: A debreceni és tiszántúli magyar ember táplálkozása [Reprint]

Kiadás:

Debrecen, 1996

Kiadó:

A szerkesztők

Kategóriák:

Szakácskönyv, gasztronómia Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A Déri Múzeum Néprajzi Osztályának ismeretterjesztő közleményei

Terjedelem:

256 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963

tartalom:

Mit eszik a magyar nép? – Intézték hozzám több ízben a kérdést. A legtermészetesebb feleletet adtam rá: Szegényember azt eszik, ami van, a jómódú, amit akar!
Ezt a választ magam sem tartottam kielégítőnek, éppen azért évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy összegyűjtöm az anyagot és kellő időben feldolgozom.
Most feldolgoztam, mert a „Magyarság Tárgyi Néprajza” című nagyon érdemes munka ezzel a kérdéssel alig foglalkozik érdemben. Nem tárgyalja például a magyar nép legfontosabb eledelét: a szalonna-fogyasztást. De fel kellett dolgoznom azért, mert egyik magyar orvos Kerbolt azt a merész állítást kockáztatja meg, hogy a magyar nép rosszultáplálkozásának nem a nyersanyag hiánya az oka, hanem az, hogy a magyar asszony nem tud főzni. Ezt az egyes esetben előforduló, de általánosságban nem valószerű állítást a „Faluszövetség” 1935. évi közgyűlésén kitűnő írónk Herczeg Ferenc átvette és továbbadta a kritikátlan közvéleménynek így: „A táplálék elégtelen kalória mennyisége azonban részben arra vezethető vissza, hogy a falusi asszonyok a rendelkezésükre álló nyersanyagból nem tudnak ízletes és tápláló ételeket készíteni, magyarán meg mondva nem tudnak főzni."
Én, aki a magyar nép közt születtem és élem le életem, kénytelen vagyok az ellenkezőjét állítani. A magyar gazdaasszony olyan konyhaművész, hogy még azt a kevés nyersanyagot is, amely rendelkezésére áll, olyan jól, tisztán és ízletesen el tudja készíteni, hogy még finomabb ízlésű embereknek is legnagyobb megelégedését vívta ki minden időben. A magyar nép szakácsművészete fejlesztette ki azt a jóízű tápláló kosztot, mely külföldön is híres volt és amelyről megállapították, hogy a legjobban sütnek, főznek Magyarországon.

leírás:

Az 1935-ben Debrecenben, Bertók Lajosnál  megjelent kiadás reprintje.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!