tartalom:
˝Már hosszú évek óta napirenden van a takarmányfehérje-ellátás megoldásának gondja. Az önellátás
vagy import kérdése ma már eldőlt. Egyértelmű, hogy minden eszközzel az önellátást kell elérnünk. Az abraktakarmányok közül nagy fehérjetartalmukkal a hüvelyesek tűnnek ki, közülük is elsősorban a szója, mely az utóbbi években óriási karriert futott be. Világtermelése 1950 és 1985 között meghétszereződött. Az Ázsiában ősidők óta közkedvelt, emberi felhasználásra termesztett növény ma a világ növényifehérje-forrásai között az első helyen áll. Bár a takarmányozási célú hasznosítás mellett mint élelmiszer sokkal kevésbé jelentős, a táplálkozás-élettani kutatások alapján, Amerikában és Európában is egyre népszerűbbé válik.
A hagyományos keleti szójaételek mellett a korszerű ipari feldolgozással előállított termékek széles köréből már hazánkban is kapható néhány, s ezek száma a jövőben tovább bővül. Milyen növény is a szója? Hol, hogyan termeszthető sikerrel? Melyek a legfontosabb feldolgozási eljárások? Hogyan használható fel mint élelmiszer és mint takarmány? Ezekre a kérdésekre kapunk választ a könyvből.˝
Ár:
nincs raktáron, előjegyezhető