"Az ételkészítés elsősorban kultúra, másodsorban filozófia, harmadsorban szakmai tudás, negyedsorban konyhaeszköz kérdése, és csak ötödsorban, ...ha nem még hátrébb az ételek rendje. Ezért ez a könyv nem is puszta receptgyűjtemény, hanem több évezredes férfifőzésünk kultúrantropológiai számbavétele. Mindazt a tudást, tapasztalatot, szokást, kultúrelemet igyekszik összefoglalni, ami a szabadtűzön főző emberek étkezéséről még fennmaradt az idő rostáján.
Minden második (férfi)ember hivatást érez magában a nemes szakácsművészet iránt! – mondja Tömörkény István. Ám az puszta ételgányolássá silányítja méltán híres emberkonyhánkat, aki az alapok, a hagyomány, a kultúra kellő ismerete nélkül áll a maga tűzhelye mellé. Márpedig ha a szerző korosztálya nem adja tovább mindazt, amit megtanult a mezei konyhán, úgy az oda is vész menthetetlenül. Annál is inkább, mert a valóban világhírű magyar vendéglői gasztronómia egészen más indíttatású, és nincs, mert nem is lehet tekintettel a szabad ég alatti tradíciókra."
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Patay László: Az ember főztje
Illusztrátor:
Kiadás:
Karcag, Budapest, Szombathely, 2003
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Néprajz
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
314 p.
Kötésmód:
karton
ISBN:
9639906085