Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) francia mesterszakács, epikureista író. A nagy forradalom kezdetén Belley bírája volt, mint federalista előbb Svájcba, majd Amerikába menekült. 1796-ban tért vissza Franciaországba, s 1800 után a semmítőszék ülnöke lett. Ez a munka a maga a nemében egyetlen a világon, mert ami csak ínyencségre vonatkozhatik, az mind benfoglaltatik és minden képzelhető formában. Egy része a műnek valóságos szakácskönyv, az ételek ingredienciájának, elkészítése és feltálalási módjának pontos leírásával, más része a helyes életrendre oktat, viszont egy újabb rész a nevezetesebb ételek történetét mondja el; foglalkozik azután a vendégségek anyagi és szellemi berendezésével, különös súlyt fektetvén arra, hogy a vendégség mindenkor megfelelő szellemi élvezettel is járjon, végre pedig az ínyencség apoteózisát tartalmazó költői epilógus zárja be a művet.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Brillat-Savarin: Az ízlés fiziológiája [Reprint]
Fordító:
Kiadás:
Budapest, 1986
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
303 p.
Kötésmód:
papír
ISBN:
9635642008