- Biológiai alapismertek
- Egészségügyi ismeretek
- Az élelmiszerkereskedelemben dolgozók kötelező orvosi vizsgálata
- Személyi tisztaság
- A bolt tisztasága
- Az élelmiszerek állati kártevői
- Mikrobiológiai ismeretek
- Táplálkozási ismeretek
- Az emberi test anyagai
- A tápanyagok és csoportosításuk
- Az alaptápanyagok
- A védőtápanyagok
- Az élelmiszerek táplálkozástani jelentősége
- Az élelmiszerek értékelése
- Az élelmiszerek felhasználásnak alapelvei
- Áruismereti alapfogalmak
- Az árusimeret tárgya
- Az áruk csoportosítása
- Az áruk minősége
- Az áruk választéka
- A szabványosítás kereskedelmi jelentősége
- Az áruvizsgálatok
- Az áruk tárolása, bolti kezelése
- Az élelmiszerek csomagolása
- Növényi eredetű élelmiszerek
stb.