A diatetika, mint tudományág, az egészséges és a beteg; ember táplálkozásának sajátosságaival foglalkozik, azokat figyeli meg, majd kutatásainak eredményét az élelmezés gyakorlati céljaira, a gyógyszer receptekhez hasonlóan étkezési szabályokban, diaetás
étrendi előírásokban fekteti le. Az étrendi előírás útján kapcsolódik tehát az elméleti gyógyító, orvosi munka az ételkészítési technika előállító és eljuttató felkészültségével. Amíg a táplálkozástan az élettan és a kórélettan megállapításain épül föl és törvényei minden emberi szervezetre származási és egyéni különbség nélkül érvényesek, addig a beteg-élelmezéstan műszaki és ügyviteli tevékenysége szigorúan alkalmazkodik az élelmezett egyéni körülményeihez, megszokott élet, módjához és kívánságaihoz, ezeken felül még a beteg kórállapotához és annak súlyosságához. Jelen munkám megírásával az volt a célom, hogy megmutassam, miként lehet belső betegségek diaetás kezelésben használatos étrendi előírásokat a megbetegedett egyén élelmezésbeli igényeihez és a konyha teljesítőképességéhez alkalmazni, közben azokat a magyaros ízlésnek megfelelően átalakítani.
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Soós Aladár: Étrendi előirások a gyakorlatban
Kiadás:
Budapest, 1940
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Orvostudomány Egészségügy
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
312 p.
Kötésmód:
papír