"Az ember hús nélkül megél ugyan, állati eredetű fehérje nélkül azonban nem. A világon majdnem mindenütt esznek húst, s ahol nem, ott biztosan fogyasztanak állati eredetű fehérjét, halat, tejet, tojást, esetleg a mi felfogásunk szerint húsnak nem is minősülő egyéb húsféleséget, még ízeltlábúakat és bogarakat is. A hús fogalmán tehát nagyon sokféle ennivaló érthető. Ez a kézikönyv - címe ellenére - mindezekről mégsem szól. De nem is kell szólnia, mert hagyományaink alapján húsiparunk "nyersanyaga" a szarvasmarha, a sertés, a juh és a ló. A baromfi és a hal feldolgozása már elkülönült, sajátos irodalma külön könyvbe kívánkozik. A húsipar "nyersanyagai" a vágóállatok. Fajok szerint ezek nagyon különböznek, valamint más a feldolgozási módjuk. Ezért az 1. rész a vágóállatok "termeltetéséről", anatómiájáról és minősítéséről szól. Az állat vágásának és vágóhídi feldolgozásának leírása alkotja a 2. részt. Benne elmélet és gyakorlati technológia olvasható, ahogy azt a műveleti szakismeret kívánja. Nagyon helyesen csatlakozik ehhez a fő gondolatkörhöz a 3. rész a hús ipari feldolgozásáról. Berendezések, gépek, mikrobiológiai és tartósítási elméletek, továbbá technológiai leírások (receptúrák) követik egymást, kiegészülve a csomagolás tudnivalóival. Így válik megérdemelten kézikönyvvé és mert az élelmiszer-fogyasztáson belül a húsfogyasztás mértékét általában mint a táplálkozás kultúrájának fokmérőjét szokták emlegetni, nem lehet senki számára közömbös húsiparunk jó színvonala, ami kézikönyv nélkül szinte elképzelhetetlen. Éppen ezért ez a mű Magyarországon nagy és nemes ügyet szolgál, s reméljük mindenki megbecsüléssel veszi kézbe."
SPORT ÉS PASSZIÓ / Vadászat kategória termékei
Húsipari gyakorlatok kézikönyve. I kötet. Vágóhídi technológia, a hús és a vágási termékek elsődleges feldolgozása
Szerkesztő:
Kiadás:
Budapest, 1961
Kiadó:
Kategóriák:
Vadászat Állatorvoslás Élelmiszeripar
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
539 p., ill.
Kötésmód:
félvászon
tartalom:
leírás:
Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.