˝Az őstörténet és a korai középkor hosszú korszakaiban az élelem java részét a természetben készen talált javak (gombák, vadgyümölcsök, termések, ehető gyökerek, vadak és halak) valamint a tenyésztett állatok szolgáltatták. A kultúrnövények még az egynegyedét sem biztosították a betevő falatoknak. A növénytermesztésre fordított munka viszont több mint a felét töltötte ki a gazdálkodáshoz szükséges munkaidőnek. Csak a 12-13. században sikerült Európában, s így hazánkban is megszüntetni ezt az ellentmondást, mindenekelőtt azáltal, hogy a szántóföldek terjedelmét jelentősen növelve, minden eddigi mennyiséget meghaladó tömegben termesztettek gabonaféléket. Ennek következtében nemcsak a falusi lakosság száma növekedett, elegendő élelmiszerfölösleget állítottak elő már, amivel eltarthatták a gyorsan szaporodó városok népét is. Az ipari forradalommal együtt járó nagy demográfiai robbanást megelőzően csak a középkor gazdasági átalkulása lehetett oka egy másik, nagyon jelentős népességnövekedési változásnak.˝
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Hoffmann Tamás, Molnár Mária: Paraszti konyha. Táplálkozási kultúránk hagyományai
Kiadás:
Budapest,
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Néprajz
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
sztl.
Kötésmód:
papír