"A tankönyv a vendéglátó eladó szakképzés számára készült, és mindazokat az elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazza, amelyek birtokában a vendéglátó eladó képes lesz ellátni a feladatait. Minden kereskedelmi jellegű üzletben találkozunk eladókkal. Miben különbözik a vendéglátó eladó az élelmiszerbolti, a ruházati vagy a műszaki cikk eladótól? A válaszhoz induljunk ki a központi program megfogalmazásából: "A vendéglátó eladók cukrászdában, eszpresszóban, kávéházban, gyorsétkező helyeken és kitelepüléseken ételeket és italokat értékesítenek, amelyeket részben saját maguk készítenek el, részben készen kapnak." A vendéglátó eladók tehát a vendéglátás meghatározott üzleteiben végeznek eladást, de feladatuk az értékesítésnél sokkal szélesebb, hiszen nem csupán vevőket, vásárlókat, hanem vendégeket kell ellátniuk, akik a figyelmen és udvariasságon kívül többet kívánnak: barátságos fogadtatást, törődést, nyugalmuk biztosítását és szórakoztatásukat. A vendéglátó eladók az értékesítés és szolgáltatás mellett előkészítéssel és termeléssel is foglalkoznak. Olyannak kell lenniük, mint a háziasszonyoknak, akik vendégül látják rokonaikat, barátaikat, ismerőseiket. A vendéglátás keretében elő kell készülniük a vendégek fogadására, italokról és ételekről kell gondoskodniuk, ki kell szolgálniuk a vendégeket, végül el kell mosogatniuk. A jó háziasszonyok egy bizonyos szinten tudnak sütni, főzni és felszolgálni. A vendéglátó eladók egy kicsit cukrászok, egy kicsit szakácsok és egy kicsit pincérek kell, hogy legyenek, ezért a vendéglátás egyik legösszetettebb foglalkozásának tekinthetjük a vendéglátó eladó szakképesítést."
SPORT ÉS PASSZIÓ / Szakácskönyv, gasztronómia kategória termékei
Voleszák Zoltán: Vendéglátó eladói ismeretek
Kiadás:
Budapest, 2002
Kiadó:
Kategóriák:
Szakácskönyv, gasztronómia Tankönyv Kereskedelem
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
9633369126
Kötésmód:
papír
ISBN:
9633369126