TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Szociológia kategória termékei
Közösség és társadalom

: Közösség és társadalom

Kiadás:

Budapest, 1983

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Szociológia

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Társadalomtudományi Könyvtár

Terjedelem:

356 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632812891

tartalom:

"Ferdinand Tönnies a német szociológiai gondolkodás egyik nagyhatású képviselője, akinek kérdésfeltevései, kategóriái megtermékenyítőleg hatottak az egész tudományág történetére. Könyvében az akarat fogalmából kiindulva elemzi a kapitalizmus előtti és a kapitalista társadalom lényegi vonásait. Megállapítja, hogy az előbbi a személyes kapcsolatokon alapuló közösség, míg az utóbbi, a közvetítések világa, a személytelenséget képviselő társadalom elvén épül fel. Tönnies számos részletmegfigyeléssel, leírással szemlélteti a két elv érvényesülését, foglalkozik a gazdasági szabályozás problémájával, társadalom és jog kapcsolatával, közösségi elemek jelentkezésével a modern társadalmi életben. A könyv tudománytörténeti értékén mit sem változtat, hogy Tönnies gondolatait mint a liberális indíttatású német szociológusok közül oly sokakét a "vér és rög" ideológusai igyekeztek a maguk céljaira felhasználni a hitleri Németországban. Maga Tönnies mindvégig távol tartotta magát a náci rezsimtől. Mint a kötet utószavát író Somlai Péter megállapítja, pályafutása egyszerre példázza a "liberális szociológia védtelenségét" a fasizmus körülményei között, s a korunkban is aktuális közösség-igény jelentkezését egy saját magát mindvégig pártatlan szaktudósnak tekintő társadalomtudós munkásságában."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!