Az élelmiszervizsgálat az a tevékenység, amelynek során a vizsgáló eldönti, hogy a vizsgálati anyag megfelel-e az élelmiszerrel szemben támasztott követelményeknek. Az élelmiszerekkel szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy az ember egészségét ne veszélyeztesse, ne legyen egészségrontó hatású. Az élelmiszervizsgálat célja eldönteni, hogy a vizsgálandó élelmiszer alkalmas-e közfogyasztásra, vagy sem. Ebből következik feladata, hogy az egészségre veszélyes élelmiszereket a fogyasztásból kizárja.
Még az elmúlt években is az élelmiszertermelés területén az élelmiszervizsgálat fogalomkörében a végtermék vizsgálata volt az elsődleges és döntő. Ma már ez a végtermék-centrikus egyre inkább eltolódik és háttérbe szorul. Helyette elsődleges fontosságú az ipari feldolgozáshoz minden tekintetben megfelelő alapanyag biztosítása, valamint az élelmiszereket előállító technológiai folyamatok szigorú műszaki és higiéniai ellenőrzése.
TUDÁSFORRÁSOK / Tankönyv kategória termékei
Élelmiszerhigiéniai ismeretek baromfi-húsvizsgáló szaksegédek részére
Szerkesztő:
Kiadás:
Budapest, 1978
Kiadó:
MÉM Mérnök- és Vezetőtovábbképző Intézet
Kategóriák:
Tankönyv Állattartás, állattenyésztés Állatorvoslás Élelmiszeripar
Terjedelem:
123 p.
Kötésmód:
papír
tartalom:
leírás:
A szövegben néhány helyen tollas vagy ceruzás firka.