A mezőgazdaságilag művelt terület termésének fele, kétharmada közvetlen emberi fogyasztásra alkalmatlan, s csak az állatállomány közvetítésével szolgálhatja az ember táplálkozását. Nem lehet azért eléggé felbecsülni annak a feladatnak a jelentőségét, hogy a mezőgazdasági termelés kétharmadának állati termékké való átalakulását olyanná tegyük, amely a szervezet egészségét jobban óvja, a szaporodást tökéletesebben szolgálja, a szervezetet a szándékolt irányban inkább fejleszti, termelőképességét az okszerűbb táplálással jobban kiaknázza.
Ebben a hivatásban gondjaink különösen azóta szaporodtak meg, amióta egyfelől új szervezetek építésének az ütemét (sűrűbb fialtatás, népesebb almok, gyorsabb fejlődés, bőségesebb tejelés) felfokoztuk, se egyidejűleg a takarmányaink - részben elháríthatatlan ökonómiai okokból - természetszerűtlenebbekké (az építéshez nélkülözhetetlen biológiai anyagokban szegényebbekké) váltak. Ugyanakkor a létfenntartás, a kifejlett állatok zsírhízlalása, s az erőtermelés terén újabb feladatok alig merültek fel. Miután pedig a gazdálkodás fokozódó belterjessége állataink gyorsabb szaporodását, fokozódó teljesítményét és részben a takarmányok természetszerűtlenségét is egyaránt maga után vonja, nyilvánvaló, hogy az élő gyakorlatot akkor szolgáljuk jobban, ha ismereteinket a szaporodási jelenségek (ivarzás, vemhesség, tejtermelés, növekedés) anyagforgalma, s a takarmányok biológiai megítélése tekintetében fejlesztjük inkább. Mindez szolgáljon annak megokolására is, hogy miért tértem el a takarmányozástani könyvek Kellner óta megszokott tartalmi egyensúlyától, s több helyen a régi felfogástól is.
TUDÁSFORRÁSOK / Tankönyv kategória termékei
Csukás Zoltán: Takarmányozástan
Kiadás:
Budapest, 1956
Kiadó:
Kategóriák:
Tankönyv Állattartás, állattenyésztés
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
447 p.
Kötésmód:
félvászon