SZÉPIRODALOM / Vers kategória termékei
Versek

: Versek

Fordító:

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1960

Kiadó:

Magyar Helikon

Kategóriák:

Vers Perzsa irodalom

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

102 p., ill.

Kötésmód:

selyem

tartalom:

Perzsia költészete mindig különös varázzsal bűvölte el az európai olvasót. Káprázatosan pompázó színek, szeszélyesen váltakozó hangulatok, mélyről fakadó, olthatatlan emberi szenvedélyek, mennyei örömök és pokoli keservek bontakoznak ki előttünk, ha a klasszikus perzsa remekművekben lapozgatunk. Az elbeszélő költemények mesevilágában legyőzhetetlen hősök száguldanak utolérhetetlen paripákon, hatalmas harcok tombolnak, halomra hull a gonosz és a hitvány, s a győztes diadalünnepet ül. A csillagok által beragyogott ligeteket holdarcú szüzek népesítik be, s elemésztő szerelemre gyújtanak. A sivatagok halált hozó homoktengerében álnok démonok lapulnak, adandó alkalommal megtévesztő alakot vesznek fel, s gyanútlan áldozataikat a pusztulásba csalogatják. A lírai költészet kifogyhatatlan hasonlataival, a finomságok iránt tanúsított páratlan gonddal adja elő a szerető és a kedves kapcsolatából eredő érzések minden lehetséges árnyalatát, az egyesülés mámoros boldogságától az elválás kétségbeejtő keservéig - hol misztikusan az Istent választva a szerelem tárgyául, hol valódi értelemben egy földi szépség - fiú vagy lány - köré szőve a szerelem finom szálait. Ha egyedül a költészet alapján akarnánk képet alkotni a perzsa múltról, azt hihetnénk, csodálatos háremek, mesébe illő gazdagság, örökös ünneplés gondtalan földje volt ez, egy világi és érzéki színezetű Paradicsom eszményi színhelye. A perzsa valóság azonban - így tanítja a történelem - mindig távol állt ettől az ideális elképzeléstől. A megállapodott paradicsomi lét helyett a sorsáért makacsul küzdő perzsa nép - az alkotmányforradalom elszánt katonáinak, a tebrizi és a gitáni felkelés harcosainak őse - vívta életharcát a sajátos arculatú ázsiai hűbérrendszer áldatlan körülményei között, egyaránt dacolva hol a mindenkori despota önkényével, hol a nyomorúságos természeti viszonyokkal.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!