MŰVÉSZET / Zene kategória termékei
Ellenponttan. Bevezető a Palestrina-stílus technikájába. I-II. köt.

: Ellenponttan. Bevezető a Palestrina-stílus technikájába. I-II. köt.

Kiadás:

Budapest, 1958

Kiadó:

Zeneműkiadó

Kategóriák:

Zene

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

123; 160 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Ma nyilván nem akarunk oly zeneszerzőket nevelni, akiknek egyedüli dialektusa a Palestrina-stílus. A mai zene már egészen más utakat tört magának, és a mai zeneszerzőnek ezeket az utakat kell járnia. De a Palestrina-stílus tanítása – amint azt egyre világosabban látjuk – a zeneszerzési stúdiumok kapcsán három igen komoly ok miatt nemcsak ajánlatos, de feltétlenül szükséges és ezért mellőzhetetlen is.
Az egyik ok az, hogy oly jelentékeny zenetörténelmi kort és irályt képvisel, amelyet egy képzett zeneszerző, karnagy, zene(ének-) pedagógus, zenetudós stb. sem hanyagolhat el, illetve nem „ugorhat át”. Hiszen nélküle a zeneiskoláinkban közkézen forgó Bertalotti vagy Lassus kétszólamú gyakorlatainak, ill. motettáinak a szerkezetét sem érthetjük meg, annál kevésbé a reneszánsz pompás kórusirodalma többszólamú remekeinek a felépítését.
A másik pedig, hogy a Palestrina-stílus alapos ismerete és szorgalmas átgyúrása a legegyenesebb út a (sok zeneszerzőnknél oly hiányos) jó szólamvezetési technika és ezzel a vokális, helyesebben a kari-zene szerkesztésének az elsajátításához. Mert tudnunk kell, hogy jobban énekelhető szólamokat még sohasem írtak, mint a XVI. század második felében.
A harmadik, de zene-metodikai szempontból a legfőbb ok az, hogy a palestrinás technika sok – a polifónia évszázados fejlődéséből örökölt – korlátjával és kötöttségével egyfelől a zenei leleményességet, fantáziát és a kombinatív élelmességet minden, a tanításnak rendelkezésére álló eszköznél jobban növeli, másfelől oly szilárd zenei alapot rak le és oly határozott írás-készséget fejleszt ki a növendékekben, amelyre könnyen és eredményesen lehet ráépíteni a XVI. századot követő korok zeneszerzési stílusainak, sőt még a szinte kizárólag instrumentális jellegű műfaj, a fúga szerkesztés-technikájának az elsajátítását, beidegzését és biztos kezelését is.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!