tartalom:
"Takarmánynak tekintjük azokat az állati, és növényi eredetű anyagokat, amelyeknek táplálóhatásuk van és etethetők. Táplálóhatásnak nevezzük a takarmányok azon hatását, amely tápanyagai révén fenntartja az állat életfolyamatait (létfenntartás) és lehetővé teszi termelését. A táplálóhatás kifejezésére az úgynevezett takarmány-egységek terjedtek el. Ezek alapján a különböző összetételű (táplálóanyag-tartalmú) takarmányféleségek összehasonlíthatók. Ezek közül korábban a gyakorlat számára a legismertebb a keményítőérték volt, amely a kifejlett ökör zsírtermelésére kifejtett hatáson alapult. Miután ez a rendszer számos hibával terhelt volt. Ezért a közelmúltban hazánkban is az energetikai takarmányértékelési rendszerre álltunk át.
A takarmányok energiatartalma. A takarmányok teljes - az égés hőtermelésén alapuló - energiatartalma a bruttó energia (GE). Ennek azonban csak egy meghatározott része szívódik fel táplálóanyagok formájában a bélcsatornából. A fel nem szívódott hányad a bélsárral ürül. A bélsár energiatartalmával csökkentett bruttó energia az ún. emészthető energia (DE). Ezzel az energiával számolhatunk a sertés, a ló és a nyúl esetében." Részlet a bevezetőből."
Ár:
nincs raktáron, előjegyezhető