TÖRTÉNELEM / Amerika története kategória termékei
Popol Vuh. A maja-kicse indiánok szent könyve

Popol Vuh. A maja-kicse indiánok szent könyve

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1984

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Amerika története Mitológia Néprajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Prométheusz Könyvek

Terjedelem:

204 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632075323

tartalom:

"Egylábú Villanás, Törpe Villanás, Zöld Villanás "elmentek a Felségeshez és Tollaskígyóhoz, és azután történt a fény és az élet kigondolása. -Mit tegyünk? Mert valaminek világítania kell az eltartóra és a táplálóra. -Így legyen. -Döntenetek kell erről. Hogy ott a vizek elapadjanak, eltávozzanak, megteremtődjék a Föld, legyen felszíne és simasága, így gondolták el, így mérlegelték. -De nincs imádónk és diőcsítőnk, amíg meg nem formáltuk és meg nem teremtettük az ember alakját és külsejét - így mondták. Így megteremtetett általuk a Föld. Egyedül szavakkal teremtették. Megteremtették a Földet. -Föld! - mondták, és a Föld azonnal megteremtetett. Olyan volt, mint a pára, mint a köd, a teremtés, mint a forgószél. Azután hívták a hegyeket, jöjjenek elő a vizekből. És azonnal ott voltak a nagy hegyek. Csupáncsak erejükkel, csak varázslatukkal idézték elő hegyek és völgyek létrejöttét. Egyetlen csapással teremtettek cédrusligeteket és fenyőerdőket. Örvendezett Tollaskígyó: -Jó, hogy jöttél, ó Ég Szíve és te, Egylábú Villanás, te, Törpe Villanás és te. Zöld Villanás! -Fejezzük be munkánkat, a teremtést - mondták. És egyszerre megteremtették a Földet, a hegyeket és völgyeket, kibontották a vizek ösvényeit, a patakok a dombok között kanyarogtak, és a folyók szétváltak, midőn a magas hegyek felemelkedtek. Ilyen volt a Föld teremtése, mikor megalkotta az Ég Szíve, a Föld Szíve, ahogy nevezik. És ők voltak az elsők, akik erre gondoltak, amikor az Ég még a magasságban függött, és a Földet vizek vették körül. És ezt úgy találták ki, ahogy elgondolták, és úgy tükröződött a maga tökéletességében, ahogy ők létrehozták" - így beszéli a Popol Vuh, a maja-kicse indiánok nyelvén feljegyzett szent könyv a Teremtés egyik változatát. Ez a mű rögzítette és őrizte meg mindazt, amit a maja-kicsék önmagukról, múltjukról gondoltak és a következő nemzedékekre örökül kívántak hagyni: mítoszaikat, rítusaikat, életmódjukat. A Popol Vuh nemcsak alapvető forrásunk a Kolumbusz előtti indián civilizációk tanulmányozásához, hanem magasrendű irodalmi alkotás is. A történelem, mitológia, néprajz, vallástörténet iránt érdeklődők élvezettel és haszonnal forgahatják az eredeti kódex illusztrációival díszített művet, a "gyékényen ülő indián bölcsek könyvét".

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!