FÖLDRAJZ / Amerika kategória termékei
Levelek Tennessee-ből

: Levelek Tennessee-ből

Kiadás:

Budapest, 1967

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Amerika Útleírás

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Világjárók

Terjedelem:

279 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Vajon kitalálják-e, melyik nemzet fiai tartották szükségesnek, hogy megtartsák külön összejövetelüket, cocktail partyjukat? Nem csigázom tovább az érdeklődést, természetesen a magyarok. Az összejövetel címe pedig "A magyar egyetemek volt diákjainak és tanárainak cocktail partyja". Nem kaptam külön meghívót, de ezt az alkalmat nem akartam elszalasztani. Az összejövetelt abban a szállodában rendezték, ahol laktam, de így is eltévedtem, mert a zengzetes Cocktail Hall nevét viselő helyiséget csak hosszas keresés után sikerült meglelnem az épület eldugott majdnem azt írtam: félreeső részén, melyhez szűk és sötét folyosó vezetett. Berendezése nem volt fényes, inkább azt mondhatnám, hogy rendkívül kopott. Egyik végében hajdanában fehérre festett bárpult állt. Gyűrött ruhájú mixer szolgálta fel az italokat, és a választék sem volt bőséges. Mindez azonban csak mellékes külsőség, emberekkel akartam találkozni, s ez meg is történt. Az összejövetelen, az alatt az óra alatt, míg ott tartózkodtam, jobbára csak olyanok jelentek meg, akik 1956-ban hagyták el Magyarországot. Köztük és az 1949-ben eltávozottak között jelentős különbség van. Az összejövetel résztvevői eléggé tartózkodóan viselkedtek, kérdéseimre szűkszavúan válaszoltak. Ez már azért is érthetetlen volt számomra, mert négyszemközt, más alkalommal rendszerint bőbeszédűen fejtegették, magyarázgatták miért kellett elhagyniok az országot, és milyen kitűnően érvényesülnek új hazájukban. Így az ötvenhatosak. A régebbiek sokkal szerényebben és rokonszenvesebben viselkednek, sokat kérdeztek az otthoni helyzetről, a látogatás lehetőségéről, a hazai intézményekkel való kapcsolat kiépítéséről, Budapestről, a tudományos és a mindennapi életről. Az ötvenhatosok lehetőleg semleges témákat érintenek, nem is nagyon érdeklődnek az otthoni helyzetről. Jelenlétünkből arra következtetnek, hogy lényegesen megváltozott, és ez gyengíti önigazolásuk alapjait, ezért lehetőleg kerülték a kérdéseket. A különböző bevándorolt nemzetiségek igyekeznek megtartani nemzeti hagyományaikat, nevüket ritkán változtatják meg. Nem úgy mint volt egyetemi kollégám, az egykori Révész, akit most Mr. Reevesnak neveznek. De ő már az egyetemen is kivívta évfolyamtársai egyhangú utálatát elképesztő stréberségével, és itt sem tagadja meg magát."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
Hasonló termékek:
Baltimore
Baltimore
1 200 Ft
Dubuque
Dubuque
1 200 Ft
Rock Island City
Rock Island City
1 000 Ft
Der Susquehanna
Der Susquehanna
1 200 Ft
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!