FÖLDRAJZ / Anglia kategória termékei
Angol portré kiállítás. Szépművészeti Múzeum 1973. február 9 - március 12.

Angol portré kiállítás. Szépművészeti Múzeum 1973. február 9 - március 12.

Szerkesztő:

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Szépművészeti Múzeum

Kategóriák:

Anglia Festészet Képzőművészet Művészettörténet Grafika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

102 p., ill.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Bernard Berenson, a nagy amerikai művészettörténész egy alkalommal a portréfestés művészetének hasznos felosztását javasolta és különösen a műfaj angliai gyakorlatát illetően két kategóriát jelölt meg. Állítása szerint kétféle portré létezik: a valódi portré és a képmás. A valódi, igazi portré ugyanolyan eszközökkel - színek, kompozíció, arányok, tér - készített mestermű, mint az európai posztreneszánsz festészet bármely remeke és ebben a csoportban sajátos témája különbözteti meg: egy meghatározott emberi lény milyenségét ábrázolja, ha pedig valóban nagy portré, akkor vonalakkal és színekkel nem csupán tárgya külső hasonlatosságát, egyediségét mutatja be, hanem bizonyos mértékig belső jellemét is megragadja. Ennek, azaz a pszichológiai portrénak legnagyobb európai mestere természetesen Rembrandt volt. A képmást ábrázoló portré ezzel szemben az elsődleges hangsúlyt tárgya társadalmi pozíciójára helyezi. A képmás-portré társadalmilag nyílt, de pszichológiailag zárt, vizuális megfelelője egy nekrológnak, az utókor számára rögzíti a származás, rang, társadalmi eredmények részleteit, értéke inkább morális (tárgyát kitűnő és felülmúlandó példaként állítja a tulajdonos elé), társadalmi, vagy történelmi, mint művészi."

leírás:

A borító elválik a könyvtesttől. Az illusztrációk fekete-fehérek.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!